Skip to content

Biologisch of niet biologisch?

Biologisch of niet biologisch?

Dirty Dozen en Clean Fifteen

Biologisch eten is prijzig, dat zal ik direct toegeven!

Wat voor mij werkt als een handig hulpmiddel in het bepalen wat ik wel en niet biologisch kopen is de Dirty Dozen en de Clean Fifteen lijst. 

Ieder jaar brengt het wetenschappelijk onderzoeksteam van de Environmental Working Groep https://www.ewg.org/ een lijst uit met de meest bespoten en de minst bespoten fruit- en groentesoorten. Deze lijst is samengesteld in de Verenigde Staten door onderzoek te doen naar de hoeveelheid gif in fruit en groenten wanneer het eetklaar is. De hoeveelheden gif worden gemeten wanneer het goed gewassen is, of geschild. Volgens PAN Nederland https://www.pan-nl.org/ is deze lijst vergelijkbaar met de situatie in Europa. 

Dirty Dozen: 

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Perziken
 5. Peren
 6. Nectarines
 7. Appels
 8. Druiven
 9. Paprika/Chillipepers
 10. Kersen
 11. Blauwe Bessen
 12. Sperziebonen

Clean Fifteen: 

 1. Avocado
 2. Maïs
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja
 6. Erwten
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Mango
 13. Zoete aardappel
 14. Watermeloen
 15. Wortels

Bron: ahealthylife, EWG, PAN Nederland

 

 

reviews

Wat klanten vinden

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Ze begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met
voedingsadvies op een manier die past.. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot
stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één
keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook
natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Wendy begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met voedingsadvies op een manier die past. We hebben bijvoorbeeld gepersonaliseerde doelen voor onze consultaties opgesteld en Wendy was niet alleen geïnteresseerd in inzicht in de gezondheid van onze zoon, maar ook in zijn persoonlijkheid. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Meike

“Wendy gaat grondig en persoonlijk voor jou en jouw kind aan de slag. Met een aanstekelijke passie heeft ze ons gezin geholpen om kleine realistische stapjes te zetten naar een rustigere huid van ons kind. Dank je wel, Wendy!”

Nadine

 

Wendy heeft ons en ons gezin laten inzien hoe we gezonder kunnen leven. Wij kunnen dit op ons eigen tempo invoeren en hebben al mooie stappen gezet. Ook is het leuk dat ze toegankelijke recepten deelt die makkelijk klaar te maken zijn.

Lisanne en Bart

“Wendy heeft met veel inlevingsvermogen en geduld ons gezin handvatten geboden voor het introduceren van gezondere voeding. De kinderen waren enthousiast over de challenges die zij aangeboden kregen en die perfect op hen waren afgestemd. Zij heeft enorm veel kennis gedeeld en hiermee kunnen we weer een stap vooruit op weg naar volwaardige voeding.”
Gemma en Marc

Wendy Voedingscoach

Contact

KVK: 84738383

Wil je vrijblijvend kennis maken?

Neem contact op