Brood, gezond of niet?
Over brood wordt veel gesproken. Als Kindervoedingscoach wil ik graag mijn kennis op een simpele manier delen met de gezinnen.
Als ik een gezin begeleid is één van de eerste dingen die ik doe samen met ouders naar de ingrediënten van hun brood kijken. Daar schrikken ze vaak van. Maar is glutenvrij dan beter, of Spelt of toch volkorenbrood? In deze blog vertel ik je alles over alternatieven voor de standaard brood maaltijd en ook geef ik antwoord op het waarom?
De boterham is voor veel Nederlanders een belangrijk onderdeel van meerdere maaltijden per dag….
Maar vindt je lichaam dit wel zo fijn?
Brood eten is in de jaren steeds populairder geworden waardoor er meer tarwe verbouwd moest worden. Dit tarwe is door verschillende bewerkingen sneller gaan groeien. Door onnatuurlijke bewerkingen heeft het eten van tarwe een negatieve invloed op je darmen. Door de combinatie van meer eten van tarwe en de agressievere werking op de darmen die het heeft zijn er steeds meer mensen en kinderen die niet goed reageren op tarwe/gluten. Soms hoor ik mensen zeggen: “maar ik kan écht niet zonder brood”! Dit is te verklaren door de verslavende werking die gluten/tarwe houdende producten kunnen hebben.
Variatie in maaltijden
Maar wat dan wel? Natuurlijk zijn er alternatieven… Het is in ieder geval een goed idee om na te denken over de variatie in je maaltijden. Daarmee win je al dat je een aantal broodjes gaat vervangen. Je kunt je lunch aanvullen met lekkere soep, salade, gebakken ei, rauwkost of rijkelijk belegde rijstwafels. Je kunt je ontbijt ook vervangen door allerlei andere heerlijke ontbijtjes. Eenmaal gewend wil je ook niet meer anders!
Het brood dat dan nog over blijft kun je vervangen door glutenvrij brood dat goed samengesteld is. Let dus op de ingrediënten. Wat mij betreft is de enige die in aanmerking komt het oranje Yam brood.
Bij de natuurwinkel of de biologische bakker kun je ook vaak zuurdesembroden kopen die goed zijn samengesteld.
Natuurlijk kun je ook zelf brood bakken met goede ingrediënten.. Hier wil ik zelf binnenkort mee gaan experimenteren! Ik hou je op de hoogte! Dan kun je er nog voor kiezen om je brood te vervangen voor 100% Spelt brood. Spelt is een oergraan en is minder agressief voor de darmen. Alhoewel het ook steeds meer bewerkt en gekruist wordt! Maar over het algemeen is Speltbrood een alternatief voor ander brood. Let op dat je 100% Spelt hebt en het liefst biologisch!
Spelt is een graan en bevat ‘gewoon’ gluten.
Als je toch niet helemaal afscheid kan nemen van je brood, kies dan in ieder geval voor volkorenbrood. Volkoren is een beschermde term als het om brood gaat ( niet bij crackers, beschuit e.d.) waardoor je zeker weet dat een brood van 100% volkorenmeel is gemaakt als het brood ‘volkoren’ heet.
Bloedsuikerspiegel en brood
Als je brood eet is het goed om te weten dat het snel verteerbare koolhydraten zijn die je eet, waardoor je suikerspiegel stijgt. Stijging van suikerspiegel tijdens of na een maaltijd kun je voorkomen door de maaltijd aan te vullen met voldoende goede vetten en eiwitten waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
Jodium en vezels in brood
Ben je bang dat als je geen brood meer eet je niet voldoende vezels binnenkrijgt? In groente en hele stukken fruit zitten ook veel vezels!
Of maak je je zorgen dat je niet genoeg jodium binnen krijgt als je geen brood met toegevoegd jodiumhoudend zout meer eet? Zorg dat je je voeding aanvult met voldoende voeding uit de zee, zoals zeekraal, vissoorten, zeewier(kruiden). Ook keltisch zeezout bevat naast veel andere belangrijke mineralen en spoorelementen ook jodium.
Jaja voeding is soms een hele studie op zich. Ik hoop dat ik weer wat heb kunnen verduidelijken voor je! Mocht je aan de gang willen met het verbeteren van het voedingspatroon in jullie gezin neem dan contact met me op dan help ik je verder door de bomen het bos weer te vinden!
Liefs Wendy