Easy vruchtenspread maken, zonder suiker!
Zelf vruchtenspread maken, zonder suiker!
Jam mag pas jam heten als er minimaal 55% suiker in zit. De suiker zorgt ervoor dat de jam lang houdbaar is. Het werkt dus als conserveermiddel. Vaak wordt geleisuiker gebruikt bij de bereiding van jam, zodat het meteen bindt. En zo wordt het een smeerbare substantie.
In de winkels zie je steeds meer vruchtenspread in de schappen staan. Ook de lightversie van jam heet vruchtenspread. Een light product bevat meestal zoetstoffen in plaats van suiker. Zoetstoffen hebben geen enkel positief gezondheidseffect. Je kunt er beter voor zorgen dat je went aan producten met minder suiker zodat je de (zoete) smaak van fruit begint te waarderen.
Wij kiezen graag voor een voedzame vruchtenspread. Eentje waarin voedingsstoffen behouden blijven en waarin je voor de juiste binding nog meer voedingsstoffen toevoegt. Waardoor de natuurlijke smaak van fruit behouden blijft en kinderen dus ook niet wennen aan fruit dat extra zoet smaakt. Zo kun je toch genieten van die heerlijke boterham of pannenkoek met jam. Of maak je eigen vruchtenyoghurt!
Recept fruitspread
Benodigdheden
250 gram frambozen uit de diepvries
½ citroen of limoen uitgeperst
2 el Chiazaad
1 el Ahornsiroop
- Verwarm de frambozen met het citroensap in een pannetje, goed blijven roeren.
- Als de frambozen zacht worden duw je ze een beetje fijn met een houten lepel.
- Als het goed warm en zacht is voeg je de chiazaad toe, nog even goed doorroeren.
- Zet het gas uit en roer de ahornsiroop er doorheen.
- Giet over in een schone pot en laat afkoelen.
Het citroensap heeft een conserverende werking waardoor de jam ongeveer een week in de koelkast bewaard kan blijven.
Varieer ook eens met deze fruitsoorten: Aardbeien, blauwe bessen, bosfruit, perzik.
Eet smakelijk!
Deze blog is geschreven in samenwerking met Wijs in Voeding. De website is in aanbouw.