Skip to content
zelf zuurdesembrood bakken

Glutenvrij zuurdesembrood maken

Nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Glutenvrij zuurdesembrood maken

Nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Brood bakken… Eerlijk gezegd had ik nog nooit van mijn leven een brood gebakken… Laat ik dan maar beginnen met een glutenvrij zuurdesembrood bakken, haha!

Na mijn zomervakantie heb ik toch altijd weer zin om nieuwe dingen uit te proberen. Dit idee speelde al een tijdje door mijn hoofd zoals te lezen in mijn blog over brood. Ik lees eerst het recept op de website van Oh my Pie een aantal keer door, bestel ingrediënten die ik nodig heb bij Pit&Pit, en ik check of ik de materialen die ik nodig heb in huis heb. Want een speciaal broodrijs mandje daar pas ik dan voor ik grijp wel een ander mandje uit de kast om mijn brood in te laten rijzen. En wikkel het in een katoenen servet in plaats van een rijskleedje. Mocht het echt niet lukken kan ik altijd nog dit soort artikelen aanschaffen.

Zuurdesemstarter

Het recept begint met het opstarten van een zuurdesemstarter. Dit duurt 7-10 dagen en hierin voer ik het iedere dag met lauwwarm water en vers meel totdat het begint te ‘leven’ Er ontstaan belletjes in het mengsel. Dit proces heet fermenteren. Fermenteren verandert met behulp van bacteriën (kefir), schimmels (tempé) of gisten (brood) de koolhydraten in andere metabolieten (stofwisselingsproducten). Het fermenteren vergroot de houdbaarheid, maar kan ook de smaak, geur, uiterlijk, zuurgraad en verteerbaarheid verbeteren. Daarnaast breekt de fermentatie antinutriënten af die in zaden, noten, granen en peulvruchten zitten. Hierdoor kunnen de gezonde voedingsstoffen uit deze producten beter worden opgenomen.
En iedere keer als je een nieuw brood gaat bakken dan gebruik je weer een deel van je inmiddels gegroeide zuurdesemstarter. Dus de starter kost even moeite, maar nadat hij is gaan leven hoef je hem alleen maar te onderhouden en als je dus 1 of 2 keer per week een brood bakt zit je altijd goed.

Zuurdesembrood zelf bakken…planning

Zo, de starter leeft, alle ingrediënten zijn binnen.. Ik ga beginnen. Met het bakken van een zuurdesembrood heb je veel geduld nodig en je moet even nadenken over de planning. Ik maak een kort overzicht met de tijden.
– 3 uur (om 17:00) voor het starten met de starter gevoed worden zodat hij goed actief is. Dan haal je een deel daarvan eruit voor je brood. Hierbij voeg je meel en lauwwarm water voldoende voor het brood. De rest van de starter kun je dan dus weer weg zetten voor het volgende brood.
– Dit moet 10-12 uur fermenteren. (om 20:00)
– Het brooddeeg waar je de gefermenteerde starter aan toevoegt staat dan 4-7 uur te rijzen. (om 6:45)
– Het brood gaat vervolgens nog 1,5 uur in de oven. (rond middaguur)

Hoe ging het mij af?

De eerste keer volg ik heel netjes het recept en komt daar een heerlijk brood uit rollen! Nog niet helemaal goed gerezen, maar de smaak is echt lekker. Ik heb zelf met name havermeel en sorghummeel gebruikt. En de 2e keer oeps… toch iets mis gegaan want het is een baksteen geworden. Het luistert echt wel nauw om het recept goed te volgen. Van mijn moeder kreeg ik een römertopf die nog bij mijn oma vandaan komt. Hierin lukt het bakken van het brood alweer wat beter! Er gaat toch nog wel ergens iets mis met het rijzen dus daar ga ik de komende tijd nog naar op onderzoek.

Kinderen en zuurdesembrood

En? Hoe vinden de kinderen het brood? De kinderen vinden het brood ook lekker. Daar ben ik erg blij mee! Vooral als het net de avond ervoor uit de oven is dan ontbijten we de volgende dag met heerlijk brood. Ik zeg wel tegen de kinderen rustig eten, want het is echt geen brood wat je snel weg kauwt. Ik merk dat de kinderen langer verzadigd zijn van dit brood. Het is dan wel wat meer werk maar er is ook echt minder van nodig om verzadigd te raken. Ik bak altijd een groter en een klein brood en het kleine brood doe ik dan gesneden in de vriezer. Voor hun lunch op school doe ik hem dan bevroren in de lunchbox en dient het meteen als koelelement omdat het zo langzaam ontdooit.

Ontwikkeling

Nieuwe dingen proberen gaat altijd in een proces van vallen en opstaan. Gun jezelf de tijd om nieuwe dingen te proberen, (ongewenste) gewoontes te veranderen. Doe het vooral in kleine stapjes en in een tempo waarvan je het goed vol kan houden en met een duidelijk doel voor ogen! Plak bijvoorbeeld een reminder op de koelkast van waar je naar toe wilt. Kies samen met het gezin een doel of hou het doel juist voor jezelf en zonder dat ze het door hebben voeg je betere keuzes toe aan het voedingspatroon. Praat over wat goede voeding in een kinderlijfje doet.

Waar moet ik beginnen?

Heb je geen idee hoe je je gezin richting een gezonder eetpatroon beweegt? Ben je het snaaien en zeuren om eten helemaal zat? Wil je wel doelen stellen, maar je weet niet waar te beginnen? Laat mij met je meedenken, we stellen samen een plan op en werken aan een duurzaam gezonde toekomst. Ook met oog voor onderliggende patronen die mogelijk in de weg liggen voor een gezonde leefstijl. Kijk even verder op de site naar de pakketten die ik aanbied en wie weet zit er wat voor je tussen!

Tot snel! Liefs Wendy

reviews

Wat klanten vinden

“Wendy gaat grondig en persoonlijk voor jou en jouw kind aan de slag. Met een aanstekelijke passie heeft ze ons gezin geholpen om kleine realistische stapjes te zetten naar een rustigere huid van ons kind. Dank je wel, Wendy!”

Nadine

 

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Wendy begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met voedingsadvies op een manier die past. We hebben bijvoorbeeld gepersonaliseerde doelen voor onze consultaties opgesteld en Wendy was niet alleen geïnteresseerd in inzicht in de gezondheid van onze zoon, maar ook in zijn persoonlijkheid. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Meike

“Wendy heeft met veel inlevingsvermogen en geduld ons gezin handvatten geboden voor het introduceren van gezondere voeding. De kinderen waren enthousiast over de challenges die zij aangeboden kregen en die perfect op hen waren afgestemd. Zij heeft enorm veel kennis gedeeld en hiermee kunnen we weer een stap vooruit op weg naar volwaardige voeding.”
Gemma en Marc

Wendy heeft onze zoon fantastisch geholpen. Na jarenlange chronische obstipatie, slaapproblemen, en bezoekjes kinderarts, heeft Wendy dit weten te keren op een manier die past binnen ons leven. En voedingskeuzes waar onze kinderen ook blij van worden. Dit was zoveel meer dan wij op gehoopt hadden. Wij dachten altijd onze kinderen al gezond eten te geven binnen de schijf van vijf. Maar Wendy heeft ons met haar adviezen verder gebracht dan wij ooit gedacht hadden.

Eveline

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Ze begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met
voedingsadvies op een manier die past.. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot
stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één
keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook
natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Wendy Voedingscoach

Contact

KVK: 84738383

Wil je vrijblijvend kennis maken?

Neem contact op