Recept gezond avondeten
Tijdens mijn trajecten krijg je recepten en tips voor het klaarmaken van gerechten waarbij voedingsstoffen goed behouden blijven.
Daarnaast vind ik het belangrijk dat de gerechten toegankelijk zijn en dat je ze op verschillende manieren kunt opdienen zodat kinderen aan de nieuwe smaken kunnen wennen. Ook vind ik het altijd leuk om aansprekende namen voor de gerechten te bedenken.
Rijst met kracht kip en een slaapsausje (Kip Siam)
- Ingrediënten
- 250 gram zilvervliesrijst
- 250 gram kippendijfilet, gesneden.
- 2 uien gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 courgette, 2 paprika’s, 1 prei fijngesneden
- 40 gram cashewnoten ongebrand en ongezouten
- 2 el citroensap, 6 el kokosmelk, 3 el coconut aminos
- zout, peper, klein snufje cayennepeper en ½ tl komijn
Voor erbij: gebakken of geklutst ei, atjar tjampoer (ekoplaza), augurk, stukjes appel, reepjes paprika, sperziebonen of een andere groente waarvan je weet dat de kinderen het lekker vinden.
Bereidingswijze:
Laat de rijst, na goed afspoelen, bij voorkeur een nacht, of zo lang mogelijk, weken in water met een scheutje citroensap. Kook de rijst volgens de verpakking. Bak de kipfilet aan in wat kokosolie en doe de ui en knoflook erbij. Als de kip gaar is kun je de prei, paprika’s en courgette meebakken. Ondertussen maak je een sausje van de overige ingrediënten. Wil je meer saus dan kun je het in deze verhoudingen aanvullen. Doe het sausje en de cashewnoten over de gebakken groentes en verwarm nog even door. Voeg vervolgens in etappes de rijst toe.
Als kinderen nog moeten wennen aan het gerecht kun je ervoor kiezen het gerecht op verschillende manieren aan te bieden, alles door elkaar of alles los of alleen sausje los bijvoorbeeld. Hier kun je mee spelen. Zorg wel dat de kinderen in ieder geval ook het hele gerecht proeven.