Skip to content
Na veel oefenen wordt het resultaat steeds beter!

Recept glutenvrij zuurdesembrood

Nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Recept glutenvrij zuurdesembrood

Zelf glutenvrij zuurdesembrood bakken.  Ik schreef er al eerder een blog over. Bij deze wil ik ook graag het recept delen op mijn website. Ik heb nooit gezegd dat het makkelijk was….. Maar leuk om te doen is het zeker.

Dit is echt zo´n activiteit waarbij je weer nieuwe gebieden van je hersenen aanboort. Dit valt zeker onder breintraining, aangezien je veel verschillende stapjes moet toepassen en telkens weer lezen en opnieuw lezen. Het recept dat ik gebruik kwam ik tegen op de website www.ohmypie.nl Dit recept heb ik als leidraad gebruikt en naarmate ik bezig was heb ik aanpassingen in meelsoorten gedaan. En ik gebruik in plaats van olijfolie kokosolie in mijn recept omdat dit beter tegen verhitting kan. Ik heb de basis voor het recept en mijn ervaringen op mijn website geplaatst. Oja… onze kinderen vinden dit brood het lekkerste wat er is!

Bovendien zijn de voordelen van zuurdesembrood ook nog eens legio…

 • Betere opneembaarheid van belangrijke mineralen als calcium, zink en magnesium.
 • Zorgt voor stabielere bloedsuikerspiegel.
 • Verzadigt beter dan ‘gewoon’ volkoren brood.
 • Het is een gefermenteerd product dus je darmflora wordt er blij van.
 • Je kunt het langer bewaren door de natuurlijke zuurgraad.
 • Voller qua smaak.

Ik ben heel benieuwd of je ermee aan de slag gaat! Laat je het me even weten?

Groetjes WENDY|Kindervoedingscoach

 

Glutenvrije zuurdesemstarter

Wat heb je nodig?

 • Schone weckpot
 • Houten pollepel
 • Schone theedoek + elastiekje
 • Keukenweegschaal

Ingrediënten:

 • 50 g glutenvrij havermeel
 • 55 g lauwwarm water

Twee keer voeden per dag:

 • Zorg ervoor dat de pot die je gebruikt helemaal schoon is. Weeg het meel af en doe dit in de weckpot, spatel hier het lauwwarme water doorheen. Jouw starter moet de consistentie hebben van een dikke pasta. Is jouw starter te droog? Voeg dan een klein beetje extra water toe. Dek de pot af met een schone theedoek en sluit dit af met een elastiek. Zo kan jouw starter ontluchten. Zet jouw glutenvrije zuurdesem starter op een warme plek, zo’n 20 graden. Mijn starter staat in mijn oven of op mijn aanrecht.
 • Voer jouw starter twee keer per dag met dezelfde hoeveelheid meel en water. Roer iedere keer goed na de voeding, er mag geen meel meer te zien zijn. Ik voer mijn starter de eerste dagen in de ochtend en in de avond.
 • Na zo’n 2 a 3 dagen zal je zien dat de starter belletjes zal vormen, ze zijn klein maar het begin is er!
 • Na 3 dagen wordt de pot steeds voller, bewaar 100 gram van de starter en gooi de rest weg. Maak de pot NIET schoon.

Eén keer voeden per dag:

 • Na 3 dagen kun je de starter 1 keer per dag voeden. Gebruik dan 100 gram meel of een combinatie en 110 gram lauwwarm water. Roer alles weer goed door elkaar, totdat er geen meel meer te zien is. Is jouw consistentie te dik? Voeg dan een klein beetje extra water toe.
 • Hou dit 7 dagen vol, zie je dat op dag 7 jouw starter meer belletjes aanmaakt en begint te rijzen, dan kan ik je feliciteren, jouw glutenvrije zuurdesemstarter leeft! Tussen de 7 a 10 dagen kun je beginnen met de voorbereiding voor het bakken van een glutenvrij zuurdesembrood!
 • De starter die je over zal houden, daarmee ga je verder en deze voed je 1 keer per dag met 100 gram meel en 110 gram lauwwarm water. Wil je niet meteen een nieuw brood maken, bewaar jouw starter dan in de koelkast.
 • Wanneer je jouw starter weer wil gebruiken dan haal je deze uit de koelkast, voed je deze eerst voordat je aan de slag gaat met het volgende brood.

Notities:

 • Het kan zo zijn dat bij jou de starter nog niet zo snel zal activeren, maar echt het gaat gebeuren. Blijf doorzetten, want echt het gaat jouw lukken!
 • Maak de weckpot NOOIT schoon, het klinkt vies maar echt dit is funest voor jouw starter in het begin. Later heeft jouw starter er minder last van maar in het begin is het belangrijk dat je de pot in tact laat om te voorkomen dat de starter het ineens niet meer doet.

 

zuurdesemdeeg knedenzuurdesembrood na het rijzen en voor het de oven in gaatEn... klaar is het glutenvrije zuurdesembrood!

Glutenvrij zuurdesembrood

Voor de starter:
150 gr glutenvrije zuurdesemstarter
100 gr glutenvrij havermeel of sorghummeel
100 ml lauwwarm water

Voor het brood:
25 g psylliumvezels
1 scheutje appelazijn
380 ml heet water
85 g glutenvrij havermeel
85 gr volkoren rijstmeel
100 g tapiocameel
80 g sorghummeel
10 g zout
1 el ahornsiroop
2 el vloeibare kokosolie

Havermeel of rijstmeel om het aanrecht mee te bestrooien

Starter:

Het is belangrijk dat je begint met een starter die 3 uur geleden gevoed is. Wanneer de starter actief is (belletjes en/of gaatjes te zien door de glazen pot heen) kun je beginnen met fermenteren.

Fermenteren:

 • Doe de 150 gram glutenvrije starter in een schone glazen pot, voeg hier al roerende het meel en lauwwarme water aan toe totdat er geen droog meel meer te zien is.
 • Dek de pot af met een schone theedoek of andere katoenen doek met een elastiekje om de pot heen zodat de starter voldoende kan luchten. Laat de pot zo’n 7 á 12 uur staan voordat je aan de slag gaat met het maken van het brood. Je kunt de pot in de oven zetten zonder dat hij aan staat of in een bakje met warm water, maar ik zet hem vaak ook gewoon op een plank. De starter zal groeien, luchtbellen maken en weer inzakken.
 • Hoe korter je fermentatie hoe zuurder het brood dus neem hiervoor de tijd.

Om het brood te maken:

 • Wanneer de starter begint te leven kun je starten met het maken van het brood. Doe de psylliumvezels in een mengkom, voeg het hete water toe en vervolgens de appelazijn. Roer goed door elkaar en laat dit 10 minuten staan.
 • Doe in een andere mengkom de melen, zout, kokosolie en de ahornsiroop spatel dit door elkaar, voeg de psylliumvezels toe en vervolgens ook de starter.
 • Gebruik een keukenmachine met deeghaken of kneed met schone handen de ingrediënten tot een samenhangend, iets plakkerig deeg.
 • Strooi een klein geetje meel op het aanrecht. |Leg hier het deeg op en kneed het deeg door elkaar, vorm een mooie deegbal die niet te plakkerig is.
 • Leg een schone katoenen doek in een mandje of gebruik een rijsmandje en bestuif de binnenkant licht met glutenvrij meel. Plaats het deeg met de mooie kant naar beneden in het mandje.
 • Maak de katoenen doek of het deegkleedje nat met lauwwarm water en doe deze over het mandje heen. Hierdoor droogt het deeg niet uit en wordt de korst lekker knapperig wanneer we het glutenvrije zuurdesembrood gaan bakken.
 • Zet het brood zo’n 4 tot 7 uur op een warme plek of plaats het brood zo’n 10 uur in de koelkast zodat deze ’s nachts kan rijzen. Afhankelijk van de temperatuur zal het brood toenemen in volume. Ik zet het brood in de oven en zet de oven 15 minuten aan op 40 graden zodat de temperatuur ideaal is om te rijzen.

Het brood bakken:

 • Wanneer het brood ongeveer 1/3 in volume is toegenomen en zacht terugveert wanneer je er met de handpalm zachtjes op duwt kun je de oven voorverwarmen op 250 á 300 graden onder- en bovenwarmte, plaats de ovenschaal alvast in de oven zodat deze goed doorwarmt.
  Ik gebruik hiervoor een aardewerken ovenschaal met deksel en een römertopf die eerst 20 minuten in koud water moet staan om zo het vocht op te zuigen wat weer zorgt voor een stoomeffect in je oven.
 • Pak nu een stuk bakpapier en leg deze op het aanrecht. Keer het brood voorzichtig om op het midden van het bakpapier. Snijd met een mesje een leuk patroon in je brood.
 • Haal de pan(nen) uit de oven, Haal de deksel eraf en plaats he brood met bakpapier in de pan(nen). Ik laat deze er altijd voorzichtig in zakken door beide kanten van het bakpapier vast te houden.
 • Zet de pan(nen) snel weer terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 220 graden. Bak het boord 60 minuten met deksel. Haal de deksel van de pan en verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak het brood nog 20 á 25 minuten.
 • Haal het brood meteen uit de pan en laat afkoelen op een rooster. Wacht een nacht of een dagdeel voordat je het brood aansnijdt. Als je het brood toch warm snijd dan druk je de luchtbellen eruit en dat wil je niet.
 • Ik bewaar het brood in de pan, of vries het gesneden in in een plastic zakje.

 

 

 

 

reviews

Wat klanten vinden

“Wendy gaat grondig en persoonlijk voor jou en jouw kind aan de slag. Met een aanstekelijke passie heeft ze ons gezin geholpen om kleine realistische stapjes te zetten naar een rustigere huid van ons kind. Dank je wel, Wendy!”

Nadine

 

Wendy heeft onze zoon fantastisch geholpen. Na jarenlange chronische obstipatie, slaapproblemen, en bezoekjes kinderarts, heeft Wendy dit weten te keren op een manier die past binnen ons leven. En voedingskeuzes waar onze kinderen ook blij van worden. Dit was zoveel meer dan wij op gehoopt hadden. Wij dachten altijd onze kinderen al gezond eten te geven binnen de schijf van vijf. Maar Wendy heeft ons met haar adviezen verder gebracht dan wij ooit gedacht hadden.

Eveline

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Wendy begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met voedingsadvies op een manier die past. We hebben bijvoorbeeld gepersonaliseerde doelen voor onze consultaties opgesteld en Wendy was niet alleen geïnteresseerd in inzicht in de gezondheid van onze zoon, maar ook in zijn persoonlijkheid. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Meike

“Wendy heeft met veel inlevingsvermogen en geduld ons gezin handvatten geboden voor het introduceren van gezondere voeding. De kinderen waren enthousiast over de challenges die zij aangeboden kregen en die perfect op hen waren afgestemd. Zij heeft enorm veel kennis gedeeld en hiermee kunnen we weer een stap vooruit op weg naar volwaardige voeding.”
Gemma en Marc

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Ze begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met
voedingsadvies op een manier die past.. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot
stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één
keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook
natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Wendy Voedingscoach

Contact

KVK: 84738383

Wil je vrijblijvend kennis maken?

Neem contact op