Skip to content
Kinderen in de groei

VET belangrijk!

VET belangrijk!

VET belangrijk

Tijdens mijn trajecten leg ik veel uit over de connectie van voeding met ons lichaam. We gaan terug naar de basis. Waar wordt je lichaam blij en gezond van. Hoe zorg je ervoor dat al die prachtige processen in je lichaam goed blijven verlopen?

Ik kom in mijn praktijk veel klachten tegen die veroorzaakt worden door ontstekingen. Klachten zoals eczeem, acné, oorontstekingen, continu verkouden zijn.

Wat veel mensen niet weten is dat vetten ontstekingen kunnen remmen. WAT? Ja vetten kunnen ontstekingen remmen. Maar wel de juiste vetten! Vetten kunnen namelijk ook ontstekingen bevorderen….

Elk type vet(zuur) heeft zijn eigen gezondheidseigenschappen! Van groot belang is de verhouding tussen omega 6 en omega 3 in ons lichaam. Deze verhouding dient 2:1 te zijn. Bij veel mensen én kinderen schiet dit door naar 20:1. Omega 6 vetzuren werken ontstekingsbevorderend, dit heb je in beperkte mate ook nodig. Denk aan een splinter die uit je huid zweert of ander vuil waarvoor er een ontsteking plaats vindt om de ziekteverwekker te verwijderen. Omega 3 werkt juist ontstekingsremmend!

Omega 3

Onder omega 3 vetzuren vallen ALA, EPA en DHA. Deze vetzuren hebben gezorgd voor de spectaculaire hersengroei van de homo sapiens, toen zij watervoedsel tot zich gingen nemen. En nu, als mens, 1,7 miljoen jaar later zijn we nog steeds sterk afhankelijk van watervoedsel met omega 3 vetzuren.

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de opbouw van de cellen en flexibiliteit van de celwanden. Als de celwanden flexibel zijn kunnen de cellen voedingstoffen opnemen en afvalstoffen afvoeren.  Vetten zijn ook een belangrijke bouwstof voor hormonen, productie van belangrijke vitamines en vetten zorgen voor een extra energievoorraad.

Kind in de groei

Helemaal voor een kind in de groei zijn vetzuren belangrijk. Het kinderlichaam heeft een hoge vetbehoefte. Het is niet voor niets dat moedermelk bestaat uit 50% vetten.

Voor kinderen in de groei worden vetten gebruikt voor

  • De opbouw van hersenen en zenuwstelsel
  • De ontwikkeling van het zicht
  • Als onderdeel van het celmembraan.

Omega 6

In het huidige (westerse) voedingspatroon krijgen we te veel omega 6 vetzuren binnen. Zoals de hoeveelheid plantaardige oliën (bv. zonnebloemolie, koolzaadolie, arachideolie) Deze vind je in bewerkte voeding zoals koekjes, taart, spreads, crackers, chips, kroepoek. De lijst is eindeloos en als je etiketten gaat lezen zul je zien hoeveel omega 6 er eigenlijk in je voeding zit.

Te veel Omega 6 in je lichaam kan verstrekkende gevolgen hebben, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2, continu ontstoken zijn waardoor er minder energie is voor belangrijke processen. Maar ook zorgt het voor ontstekingen in de hersenen en kan op termijn gevolgen hebben voor je hersenfuncties. En kan het zorgen voor eerder genoemde ontsteking gerelateerde klachten.

Mag ik dan helemaal geen omega 6 vetzuren meer???

Het antwoord is: Nee! Ons lichaam heeft juist ook omega 6 nodig. Maar haal deze omega 6 dan liever uit goede pure bronnen als diverse noten, roomboter, kokosolie, zaden en pitten, avocado.

Waar zit omega 3 in?

Let vooral ook op de inname van omega 3 vetzuren die is in ons huidige voedingspatroon vaak laag: Denk aan: vette vis zoals wilde zalm, makreel, haring, sardines, olijfolie, lijnzaad(olie), chiazaad, pistachenoten.

Meten is weten!

Ben jij benieuwd hoe jouw voedingspatroon bijdraagt aan de omega 6 – omega 3 verhouding in je lichaam? Eet je al best gezond maar ben je hier nog onzeker over?  Wil je weten of voor jou een omega 3 olie belangrijk is en in welke hoeveelheid? Ik kan het meten dmv een vingerprik test. Laat het me weten dan maken we een afspraak!

https://wendykindervoedingscoach.nl/contact/

reviews

Wat klanten vinden

Wendy heeft ons en ons gezin laten inzien hoe we gezonder kunnen leven. Wij kunnen dit op ons eigen tempo invoeren en hebben al mooie stappen gezet. Ook is het leuk dat ze toegankelijke recepten deelt die makkelijk klaar te maken zijn.

Lisanne en Bart

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Ze begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met
voedingsadvies op een manier die past.. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot
stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één
keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook
natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Wendy begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met voedingsadvies op een manier die past. We hebben bijvoorbeeld gepersonaliseerde doelen voor onze consultaties opgesteld en Wendy was niet alleen geïnteresseerd in inzicht in de gezondheid van onze zoon, maar ook in zijn persoonlijkheid. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Meike

“Wendy heeft met veel inlevingsvermogen en geduld ons gezin handvatten geboden voor het introduceren van gezondere voeding. De kinderen waren enthousiast over de challenges die zij aangeboden kregen en die perfect op hen waren afgestemd. Zij heeft enorm veel kennis gedeeld en hiermee kunnen we weer een stap vooruit op weg naar volwaardige voeding.”
Gemma en Marc

Wendy heeft onze zoon fantastisch geholpen. Na jarenlange chronische obstipatie, slaapproblemen, en bezoekjes kinderarts, heeft Wendy dit weten te keren op een manier die past binnen ons leven. En voedingskeuzes waar onze kinderen ook blij van worden. Dit was zoveel meer dan wij op gehoopt hadden. Wij dachten altijd onze kinderen al gezond eten te geven binnen de schijf van vijf. Maar Wendy heeft ons met haar adviezen verder gebracht dan wij ooit gedacht hadden.

Eveline

Wendy Voedingscoach

Contact

KVK: 84738383

Wil je vrijblijvend kennis maken?

Neem contact op