Skip to content
Probiotische voeding

Zorgen voor je darmflora

Probiotische voeding... huh wat?

Zorgen voor je darmflora

Zorgen voor je darmflora

Ergens onderweg… zijn er een aantal dingen verloren gegaan.

Fermenteren

Laatst op een verjaardag vroeg ik mijn ouders en schoonouders of zij vroeger thuis gefermenteerde producten aten. Bij alle vier de gezinnen van herkomst was dit het geval. “Ooh ja! Planken vol met potten met groentes stonden er in de kast.”  “En hoe deden jullie dat zelf daarna in je eigen gezin?” was mijn vraag. Eén van beide was hier nog mee doorgegaan in haar eigen huishouden. Dit werd ook langzaamaan minder naarmate er steeds meer houdbare producten beschikbaar kwamen in de supermarkt.

De tijden veranderden

We kregen het steeds drukker, ons leven vergrootte zich, de televisie werd geïntroduceerd daarna volgden in rap tempo nog meer schermpjes en het werk in huis moest steeds minder tijd kosten. Om al die apparaten, sporten en andere vrije tijdsbestedingen te betalen gingen ook steeds vaker beide ouders werken. Tja… veel tijd bleef er niet over om te besteden aan het fermenteren van groentes.

Darmflora

Dit is wel heel zonde, maar waarom dan? Vooral zonde voor de gezondheid van de darmen. Je darmen hebben namelijk de goede bacteriën die ontstaan in het fermentatieproces hard nodig om gezond te blijven! In je darmen leven de bacteriën, gisten en schimmels gezellig samen, dit noemen we de darmflora. Deze darmflora zorgt voor onze darmwand en produceert belangrijke vitamines en vetzuren.  Om de darmflora gezond te houden is het belangrijk dat we deze darmflora voeden met goede bacteriën en voldoende voedingsstoffen. Probiotische voeding kan je hierbij helpen.

Zonder dat je nu een kelder moet gaan bouwen en aan de gang moet gaan met fermenteren, kun je toch die darmflora ondersteunen.

Maar wat is dan probiotische voeding?

  • Zuurkool
  • (water) Kefir
  • Kimchi
  • Atjar Tjampoer (Yakso)
  • Zuurdesem
  • Yoghurt
  • Miso
  • Gefermenteerde augurken

Dit zijn een aantal voorbeelden van gefermenteerde producten. Indien je deze in de winkel wilt kopen let altijd op de ingrediënten en kies voor goede, liefst biologische merken.

Stappen maken

Wij hebben hier zelf ook nog wat stapjes in te maken. Maar sinds ik me hiervan bewust ben, drinken we hier in huis waterkefir, eten we Atjar Tjampoer, bak ik zuurdesembrood en wordt er yoghurt gegeten. Dat zijn al heel wat stapjes! Zelf vind ik zuurkool heerlijk maar dat wordt nog niet erg gewaardeerd hier in huis…. Ik ben nog op zoek naar een lekker recept! Ook wil ik Kimchi gaan uitproberen en ik ga deze zomer zelf gefermenteerde augurken maken.

Voedingspatroon

Kijk eens naar jullie eigen voedingspatroon en of er probiotische voeding in voorkomt. Welke stapjes zou jij willen maken? Laat je het me weten? Ik ben benieuwd!

Hulp nodig?

Soms zijn er eerst andere stappen nodig om de darmen te herstellen en de voeding te verbeteren. Wil je meer weten en beginnen met een goede basis voedingspatroon voor je gezin? Ik help je graag! Bel me voor een eerste kennismaking.

 

 

 

reviews

Wat klanten vinden

Wendy heeft ons en ons gezin laten inzien hoe we gezonder kunnen leven. Wij kunnen dit op ons eigen tempo invoeren en hebben al mooie stappen gezet. Ook is het leuk dat ze toegankelijke recepten deelt die makkelijk klaar te maken zijn.

Lisanne en Bart

“Wendy gaat grondig en persoonlijk voor jou en jouw kind aan de slag. Met een aanstekelijke passie heeft ze ons gezin geholpen om kleine realistische stapjes te zetten naar een rustigere huid van ons kind. Dank je wel, Wendy!”

Nadine

 

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Wendy begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met voedingsadvies op een manier die past. We hebben bijvoorbeeld gepersonaliseerde doelen voor onze consultaties opgesteld en Wendy was niet alleen geïnteresseerd in inzicht in de gezondheid van onze zoon, maar ook in zijn persoonlijkheid. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Meike

Wendy heeft onze zoon fantastisch geholpen. Na jarenlange chronische obstipatie, slaapproblemen, en bezoekjes kinderarts, heeft Wendy dit weten te keren op een manier die past binnen ons leven. En voedingskeuzes waar onze kinderen ook blij van worden. Dit was zoveel meer dan wij op gehoopt hadden. Wij dachten altijd onze kinderen al gezond eten te geven binnen de schijf van vijf. Maar Wendy heeft ons met haar adviezen verder gebracht dan wij ooit gedacht hadden.

Eveline

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Ze begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met
voedingsadvies op een manier die past.. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot
stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één
keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook
natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Wendy Voedingscoach

Contact

KVK: 84738383

Wil je vrijblijvend kennis maken?

Neem contact op