AD(H)D van een andere kant bekeken
Diagnose AD(H)D en oorzaak
Steeds meer kinderen krijgen de diagnose AD(H)D. In sommige klassen zitten meerdere kinderen met deze diagnose en dus de bijbehorende problematiek. Kenmerkend zijn rusteloosheid, impulsief gedrag, concentratieproblemen en leermoeilijkheden.
Wanneer de beschrijvende diagnose AD(H)D wordt gesteld en er medicatie wordt gegeven is er over het algemeen geen oog voor de oorzaak van AD(H)D. Dat terwijl er inmiddels een flink aantal onderzoeken zijn naar de oorzaken van AD(H)D.
Er is gebleken uit onderzoek dat AD(H)D gepaard gaat met een afwijking in bepaalde hersengebieden. Maar dit wordt tijdens het onderzoek naar een AD(H)D diagnose niet meegenomen. Het is dus niet zeker dat alle kinderen met AD(H)D diagnose deze afwijking in de hersenen hebben.
Darm-brein connectie
Ons lichaam kan niet in losse onderdelen bekeken worden. Alles heeft een connectie en er wordt gelukkig ook steeds meer onderzoek gedaan naar de darm-brein connectie en de invloed die deze op elkaar hebben. Ontstekingsstoffen die vanuit de darmen en via het bloed naar de hersenen worden gestuurd hebben effect op de hersenontwikkeling. Deze processen kunnen zelfs al plaats vinden in de baarmoeder. De gezondheid van de darmen en zijn darmflora (alle mirco-organismen die in onze darmen leven en voor onze darmen en darmslijmvlies zorgen) is belangrijk voor de productie van hormonen, neurotransmitters en ontstekingsstoffen.
Hormonen en neurotransmitters spelen een grote rol in hoe we ons voelen en gedragen. Veel medicijnen maken gebruik van de werking van neurotransmitters. Maar de aanmaak en werking van neurotransmitters kun je zelf ook beïnvloeden door volwaardige voeding, rijk aan goede vetten, eiwitten en vitamines. Maar ook door lekker buiten te bewegen bijvoorbeeld.
Symptoombestrijding
In mijn gesprekken met psychologen die veel kinderen zien met AD(H)D hoor ik terug dat de AD(H)D klachten vaak gecombineerd gaan met bijvoorbeeld eczeem, buikpijn of astma. In onderstaand overzicht zien we 10 meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen. Waar veel mensen niet aan denken is dat de top 5 een link heeft met de darmgezondheid. Ook bij de huisarts of specialist wordt de oorzaak van deze aandoeningen niet gezocht in voeding en leefstijl. Wat wordt er wel aan gedaan? Juist, symptoombestrijding: Creme’s, puffers en pillen.
https://www.verwey-jonker.nl/wp-content/uploads/2020/07/217026_actueel_perspectief_op_kinderen_en_WEB-1.pdf
De ziektekosten en wachtlijsten rijzen de pan uit.
Het wordt tijd voor een ander geluid. Ook in de psychiatrie!
Epigenetica
Vanuit de epigenetica (de leer van de omkeerbare erfelijke veranderingen) bekeken valt er wel degelijk wat te doen aan aandoeningen die in de familie voorkomen. Kijk maar eens naar deze afbeelding:
Zoals je ziet zijn er drie ballen die invloed hebben op het tot uiting komen van de erfelijke aanleg. Waaronder de bal leefstijl en omgeving. Als je zorgt voor een gezonde leefstijl en een passende omgeving, als dat mogelijk is, heb je dus minder kans op het ontwikkelen van de aandoening die in de genen zit opgeslagen. Dit komt doordat je lichaam, indien goed gevoed, ervoor kan zorgen dat deze genen ingepakt blijven!!
Op dit proces heeft een aantal factoren invloed, namelijk:
- Voeding,
- Beweging,
- Blootstelling aan de zon,
- Toxische belasting,
- Sociale omgeving en
- Huid- op huidcontact.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen in mijn korte uiteenzetting kun je het tot uiting komen van AD(H)D wel degelijk beïnvloeden. Er valt nog veel meer over te vertellen. In mijn volgende blog ga ik dieper in op de voeding en de invloed daarvan. Maar weet dus dat niet enkel voeding invloed heeft.
Weet je niet waar te beginnen? Stuur mij een mail met je vragen of plan een vrijblijvende kennismaking via de website. In mijn Breinkidz traject neem ik je mee in een deep dive en begeleid ik je op dit pad naar een optimale gezondheid voor nu en in de toekomst.
Wandel mee op dit pad en wees een voorbeeld voor anderen, zodat je kunt laten zien dat er ook andere manieren zijn om AD(H)D aan te pakken!
Maak een frisse start en ontvang 15% korting op het Breinkidz -AD(H)D traject! alleen bij start in september!