Skip to content

AD(H)D van een andere kant bekeken

AD(H)D van een andere kant bekeken

 

Diagnose AD(H)D en oorzaak
Steeds meer kinderen krijgen de diagnose AD(H)D. In sommige klassen zitten meerdere kinderen met deze diagnose en dus de bijbehorende problematiek. Kenmerkend zijn rusteloosheid, impulsief gedrag, concentratieproblemen en leermoeilijkheden.

Wanneer de beschrijvende diagnose AD(H)D wordt gesteld en er medicatie wordt gegeven is er over het algemeen geen oog voor de oorzaak van AD(H)D. Dat terwijl er inmiddels een flink aantal onderzoeken zijn naar de oorzaken van AD(H)D.

Er is gebleken uit onderzoek dat AD(H)D gepaard gaat met een afwijking in bepaalde hersengebieden. Maar dit wordt tijdens het onderzoek naar een AD(H)D diagnose niet meegenomen. Het is dus niet zeker dat alle kinderen met AD(H)D diagnose deze afwijking in de hersenen hebben.

Darm-brein connectie
Ons lichaam kan niet in losse onderdelen bekeken worden. Alles heeft een connectie en er wordt gelukkig ook steeds meer onderzoek gedaan naar de darm-brein connectie en de invloed die deze op elkaar hebben. Ontstekingsstoffen die vanuit de darmen en via het bloed naar de hersenen worden gestuurd hebben effect op de hersenontwikkeling. Deze processen kunnen zelfs al plaats vinden in de baarmoeder. De gezondheid van de darmen en zijn darmflora (alle mirco-organismen die in onze darmen leven en voor onze darmen en darmslijmvlies zorgen) is belangrijk voor de productie van hormonen, neurotransmitters en ontstekingsstoffen.
Hormonen en neurotransmitters spelen een grote rol in hoe we ons voelen en gedragen. Veel medicijnen maken gebruik van de werking van neurotransmitters. Maar de aanmaak en werking van neurotransmitters kun je zelf ook beïnvloeden door volwaardige voeding, rijk aan goede vetten, eiwitten en vitamines. Maar ook door lekker buiten te bewegen bijvoorbeeld.

Symptoombestrijding
In mijn gesprekken met psychologen die veel kinderen zien met AD(H)D hoor ik terug dat de AD(H)D klachten vaak gecombineerd gaan met bijvoorbeeld eczeem, buikpijn of astma. In onderstaand overzicht zien we 10 meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen.  Waar veel mensen niet aan denken is dat de top 5 een link heeft met de darmgezondheid. Ook bij de huisarts of specialist wordt de oorzaak van deze aandoeningen niet gezocht in voeding en leefstijl. Wat wordt er wel aan gedaan? Juist, symptoombestrijding: Creme’s, puffers en pillen.

https://www.verwey-jonker.nl/wp-content/uploads/2020/07/217026_actueel_perspectief_op_kinderen_en_WEB-1.pdf

 

De ziektekosten en wachtlijsten rijzen de pan uit.

Het wordt tijd voor een ander geluid. Ook in de psychiatrie!

Epigenetica
Vanuit de epigenetica (de leer van de omkeerbare erfelijke veranderingen) bekeken valt er wel degelijk wat te doen aan aandoeningen die in de familie voorkomen. Kijk maar eens naar deze afbeelding:

Zoals je ziet zijn er drie ballen die invloed hebben op het tot uiting komen van de erfelijke aanleg. Waaronder de bal leefstijl en omgeving. Als je zorgt voor een gezonde leefstijl en een passende omgeving, als dat mogelijk is, heb je dus minder kans op het ontwikkelen van de aandoening die in de genen zit opgeslagen. Dit komt doordat je lichaam, indien goed gevoed, ervoor kan zorgen dat deze genen ingepakt blijven!!
Op dit proces heeft een aantal factoren invloed, namelijk:

  • Voeding,
  • Beweging,
  • Blootstelling aan de zon,
  • Toxische belasting,
  • Sociale omgeving en
  • Huid- op huidcontact.

 

Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen in mijn korte uiteenzetting kun je het tot uiting komen van AD(H)D wel degelijk beïnvloeden. Er valt nog veel meer over te vertellen. In mijn volgende blog ga ik dieper in op de voeding en de invloed daarvan. Maar weet dus dat niet enkel voeding invloed heeft.

Weet je niet waar te beginnen? Stuur mij een mail met je vragen of plan een vrijblijvende kennismaking via de website. In mijn Breinkidz traject neem ik je mee in een deep dive en begeleid ik je op dit pad naar een optimale gezondheid voor nu en in de toekomst.

Wandel mee op dit pad en wees een voorbeeld voor anderen, zodat je kunt laten zien dat er ook andere manieren zijn om AD(H)D aan te pakken!

Nu in februari en maart 15% korting op mijn Breinkidz -AD(H)D traject!

reviews

Wat klanten vinden

“Wendy gaat grondig en persoonlijk voor jou en jouw kind aan de slag. Met een aanstekelijke passie heeft ze ons gezin geholpen om kleine realistische stapjes te zetten naar een rustigere huid van ons kind. Dank je wel, Wendy!”

Nadine

 

Wendy heeft ons en ons gezin laten inzien hoe we gezonder kunnen leven. Wij kunnen dit op ons eigen tempo invoeren en hebben al mooie stappen gezet. Ook is het leuk dat ze toegankelijke recepten deelt die makkelijk klaar te maken zijn.

Lisanne en Bart

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Wendy begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met voedingsadvies op een manier die past. We hebben bijvoorbeeld gepersonaliseerde doelen voor onze consultaties opgesteld en Wendy was niet alleen geïnteresseerd in inzicht in de gezondheid van onze zoon, maar ook in zijn persoonlijkheid. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

Meike

Wij hebben een zeer positieve ervaring gehad met Wendy. Ze begrijpt dat elk kind en gezin anders is en helpt met
voedingsadvies op een manier die past.. Wendy begrijpt ook dat verandering niet van de ene op de andere dag tot
stand komt en is goed in het op elkaar afstemmen van de informatie die ze deelt, maar ook in het niet te veel in één
keer veranderen van het dieet. Wendy bereidt zich iedere sessie grondig voor en zorgt zo voor een nuttig maar ook
natuurlijk en vriendelijk gesprek tijdens het consult.

“Wendy heeft met veel inlevingsvermogen en geduld ons gezin handvatten geboden voor het introduceren van gezondere voeding. De kinderen waren enthousiast over de challenges die zij aangeboden kregen en die perfect op hen waren afgestemd. Zij heeft enorm veel kennis gedeeld en hiermee kunnen we weer een stap vooruit op weg naar volwaardige voeding.”
Gemma en Marc

Wendy Voedingscoach

Contact

KVK: 84738383

Wil je vrijblijvend kennis maken?

Neem contact op